Náš černý česnek vyrábíme výhradně z českého česneku vypěstovaného v České republice našimi zemědělci. Černý česnek je běžný bílý česnek, který prošel dlouhodobým, pečlivě řízeným procesem teploty, vlhkosti a času ve speciálním zařízení. Jedinečná barva, chuť a struktura našeho produktu je docílena bez chemie, konzervantů a jakýchkoliv přísad. Pro jeho vlastnosti je zařazen mezi superpotraviny jejichž nutriční přínos je mimořádný.
Proces výroby má své kořeny na Dálném Východě, kde byl česnek skladován v hliněných nádobách při slabě zvýšené teplotě (kolem 50°C) a vysoké vlhkosti po dobu několika měsíců. Výsledek je těžko očekávatelný – černé, měkké stroužky, které ztratily svou typickou ostrou chuť (a částečně i vůni) a namísto toho Vás čeká nasládlé a kořeněné potěšení chuťových buněk. Takzvaná “fermentace” ve skutečnosti není fermentací, která vyžaduje přidání dalších surovin, jako sůl a/nebo voda, ale spíše slabou aplikací tzv. Maillardovy reakce, kterou znáte především z procesu grilování, kdy “cukry” při zahřátí změní svou barvu na tmavě hnědou – barvu grilované potraviny.
JAK CHUTNÁ?
Má mírně sladkou, pikantní a nevšední chuť a vůni. Ochucené pokrmy jsou chutné a zajímavé. Překvapí každého kdo pozná jeho přednosti. Náš černý česnek je jednou z mála ingrediencí, které lze použít téměř na všechny pokrmy sladké i slané včetně ovoce a zeleniny. Hodí se dobře na všechny druhy masa, vhodný na topinky,do bramborových jídel,těstovin,zeleninových salátů, pomazánek, polévek, sýrů a majonéz.
SÍLA ČESKÉHO ČESNEKU
Přáli byste si černý česnek na třetí? Pak byste měli zvolit Český černý (zrající) česnek! Pokud budete porovnávat česnek z Číny, Španělska a Čech (tři země známé svou produkcí česneku), tam kde budete potřebovat 5 stroužků čínského česneku, můžete je nahradit 2-3 stroužky španělského česneku nebo jediným stroužkem českého česneku! Celé je to o kombinaci klimatu/půdy a v Čechách vyšlechtěných odrůdách česneku, co tvoří rozdíl. A není to jen o síle čerstvého česneku, ale i o účinných látkách v něm!
Zdravotní účinky
ANTIOXIDAČNÍ EFEKT
Volnýchradikálů,částic,kteréztratilyelektronavnašemtělepůsobípasekudodoby,než je zachytne nějaký antioxidant a onen elektron jim dodá, se nezbavíme. Jsou vytvářeny mimo jiné v rámci Krebsova cyklu a dalších fyziologických procesů v našem těle. Jde tedy spíše o to nevytvářet jich nadbytek tím, že je dodáváme do těla stravou (zánětlivé procesy), tím, že se zbytečně stresujeme, fyzicky příliš zatěžujeme naše tělo a vystavujeme je působení externímu znečištění – kouři, smogu, radiaci… Volné radikály v převaze nad antioxidanty pak poškozují naši DNA, tělesné tuky a bílkoviny a to vše vede k procesu stárnutí a nemocem. Antioxidační aktivita sloučenin černého česneku pak vede mj. k vyšší produkci glutathionu, nejsilnějšího známého antioxidantu, které si tělo dokáže vytvořit!
OCHRANA KARDIOVASKULÁRNÍHO SYSTÉMU
Riziko srdečních onemocnění, infarktu, vyšší hladiny sLDL cholesterolu a triglyceridů, vysoký krevní tlak, vysoké hladiny homocysteinu a několik dalších faktorů. Klinické studie potvrzují, žeS-allyl cystein se vším výše uvedeným může velmi účinně bojovat. 2,4 až 4,8 gramů černého česneku (1 stroužek) podávaných denně po dobu 6 měsíců může snížit celkový cholesterol o 5-7%, snížit sLDL cholesterol, triglyceridy, zvýšit HDL cholesterol a také zabránit plateletárnímu zanášení cév. SAC funguje na podobném principu jako léky na bázi statinů.
PREVENCE RAKOVINY
Pokud bychom měli z hlediska genetiky jednou větou vyjádřit podstatu rakoviny, pak k ní dochází po dlouhodobém poškození nebo mutaci DNA nebo působením chemických sloučenin, které ji způsobují. Ukázalo se, že černý česnek je účinný při prevenci rakoviny žaludku, tlustého střeva a prostaty. Předklinické studie navíc naznačují jeho účinnost při prevenci rakoviny prsu, žlučníku, jater, plic a jícnu. A z pohledu biochemika je to způsobeno vyšší produkcí glutathionu, prevencí vazby karcinogenů na naši DNA a zvýšeným odstraňováním toxinů z těla. Proto je česnek součástí většiny detoxikačních kúr, zejména těch zaměřených na trávicí systém!
LÉČBA RAKOVINY
Je za to zodpovědný ve vodě rozpustný S-allyl merkaptocystein. Spolu s S-allyl cysteinem může potlačit růst buněk rakoviny prostaty o 80% regulací hladin testosteronu a snížením PSA, hlavního markeru rakoviny prostaty. SAMC může sám potlačit růst buněk rakoviny prsu nebo buněk rakoviny tlustého střeva až o 71% a může dokonce způsobit apoptózu (programovaná buněčná smrt – tedy rakovinné buňky)!
POSÍLENÍ IMUNITY,ANTIVIRÁLNÍ,ANTIBAKTERIÁLNÍ AFUNGICIDNÍ EFEKT
Zde účinky černého česneku daleko převyšují možnosti čerstvého. Ve studii účinků černého česneku na pacienty s AIDS si můžete přečíst, že podávání 1 800 mg extraktu z černého česneku po dobu 3 týdnů zvýšilo aktivitu NK buněk o 155% u těchto pacientů a u těch, kteří dostávali 35 g čerstvého č esneku ( ekvivalent 1 800 g černého česneku = 10 stroužků čerstvého česneku), poté o 139%. Buňky NK (natural killers) jsou jednou z podskupin bílých krvinek, které jsou schopné identifikovat a zabíjet rakovinné buňky a buňky infikované virem. Podle mého vlastního výzkumu neexistuje jediný chemický lék, který by měl alespoň srovnatelný účinek na zvýšení aktivity NK buněk! Kromě toho může černý česnek při pravidelné konzumaci zabránit nadměrnému růstu Candida Albicans. Totéž platí o jeho účincích na Helicobacteria Pilori, která je spojena s žaludečními vředy a rakovinou. Toto zjištění je možná ještě důležitější, protože se ukazuje, že přibližně 84% populace je rezistentní na antibiotickou léčbu H. Pilori!
UVEDENÉ INFORMACE ČERPÁNY Z:
• Aged garlic extract and coenzyme Q10 have favorable effect on inflammatory markers and coronary atherosclerosis progression:A randomized clinical trial (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22923934)
• Beneficial effects of aged garlic extract and coenzyme Q10 on vascular elasticity and endothelial function: The FAITH randomized clinical trial (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22858191)
• The effect of aged garlic extract on blood pressure and other cardiovascular risk factors in uncontrolled hypertensives: theAGE at Heart trial (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26869811)