Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
Průkopník receptů syrových šťáv na konkrétní nemoci, který se dožil 116 let, shrnuje v knize 70 let své praxe.
Kategorie: | Recepty, byliny |
---|---|
Hmotnost: | 0.17 kg |
Autor: | Norman W. Walker |
Vydavatel: | Eugenika |
Hlavní část této dnes již klasické knihy jednoho z prvních průkopníků zdravé výživy tvoří popis šťáv z jednotlivých druhů ovoce a zeleniny. Čtenář se dozví, jaký mají účinek a kdy jsou vhodné. Následuje 87 receptů: některé jen na šťávu z jednoho plodu, ale další se skládají ze směsi více produktů (s uvedením vhodné váhy v gramech).
Samostatná kapitola obsahuje abecední seznam různých nemocí a zdravotních potíží, při nichž se uvádějí obecné informace a rady, a pak vhodné léčivé šťávy.
Závěrečná část přináší přehledné tabulky s údaji o důležitých látkách v konkrétních ovocných plodech a druzích zeleniny.
Výše uvedený obsah publikace doplňují ještě kapitoly na témata: zdraví; enzymy; v jaké formě je nejlepší konzumovat ovoce a zeleninu; proč jsou vhodné právě šťávy; kolik šťávy je dobré denně vypít; nakolik je vhodná vařená strava a mléko. Norman Walker, který se dožil pravděpodobně až sto let, byl totiž nadšeným vitariánem.
O jaké druhy šťáv či jaké plodiny se vlastně jedná? Zde je několik z nich: alfalfa, ananas, zelí, okurky, fenykl, rybíz, brambory, salát, česnek, pampeliška, nektarinky, švestky, petržel, rebarbora, šťovík, celer, špenát ...
Úryvek: Když se tělo přirozeným způsobem znovu buduje nebo regeneruje, je důležité myslet na to, že přirozené potraviny mohou vyvolat očistný proces v celém organismu. Tento proces může být provázen dočasnými potížemi v těch částech těla, kde právě probíhá. Někdy se dokonce můžeme cítit nemocní. Neměli bychom ale ani na okamžik věřit, že jsme onemocněli ze syrové stravy a jejich šťáv, pokud jsou čerstvé a jsou snědeny nebo vypity ve stejný den, kdy se vyprodukovali. Naopak, měli bychom si být vědomi toho, že očišťující i uzdravující procesy mají svůj průběh. Čím dříve se dostaví nevolnost po vypití většího množství šťáv, tím lépe. Čím více šťáv vypijeme, tím rychleji se zotavíme. Jsme-li na pochybách, konzultujme s lékařem, který má zkušenosti s léčbou šťávami a s komplexní medicínou. Jestliže lékař často šťávy neordinuje, nemůžeme očekávat, že zná jejich účinek. Odsoudit syrové šťávy, a zvláště šťávu z karotky, nebo je prohlásit za škodlivé, znamená opravdu nedostatek vědomostí. Neočekávejme, že jedy, které se celý život v těle hromadily, zázračným způsobem přes noc zmizí. Potřebuje to čas.
Rychlá stravitelnost – Čerstvě vylisované šťávy z ovoce a zeleniny jsou rychle stravitelné, což šetří energii trávení. Proto jsou šťávy vhodné pro rychlé doplnění energie živin (zejména při nemoci), před a po větší zátěži či sportu. V přiměřeném množství jsou šťávy jako výživný nápoj přínosem pro každého >> posilují zdraví.
Enzymy, vitamíny – Dále doktor Walker zdůrazňuje, že šťávy a ostatní potrava musí být syrové. Jen tak obsahují živé enzymy a vitamíny. Varuje před šťávami a džusy z obchodů, které jsou konzervovány pasterizací (ohřev na 60 až 90 ºC), protože ohřev nad 42 ºC degraduje životní energii potravin a zabíjí enzymy + vitamíny.
Šťávou proti nemoci – Přínosem autora je také popis šťáv z jednotlivých druhů ovoce a zeleniny a jejich kombinace pro léčení konkrétních zdravotních potíží a nemocí. Tyto léčebné šťávové recepty jsou výsledkem 70 let intenzívního výzkumu, který doktor Walker provedl ve spolupráci s MUDr R. D. Popem.
O autorovi – Doktor Norman Walker je otec ovocných a zeleninových šťáv, uznávaný lékař a odborník udávající směr zdravého životního stylu. V plném zdraví se dožil 116 let a i v tomto věku byl aktivní. Psal knihy, zahradničil a jezdil na kole. Byl příkladem toho, jak správnou výživou, myšlením a péčí o tělo udržet zdraví.
Obsah knihy Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy:
Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
- Enzymy
- Zdraví je předpoklad spokojeného života
- Proč nejíst ovoce a zeleninu vcelku?
- Vařená potrava
- Moje první šťáva z karotky
- Šťávy nejsou koncentrované potraviny
- Ochrana před pesticidy a postřikovými látkami
- Kolik šťávy můžeme vypít
Šťávy – použití a užitek
Alfalfa-šťáva • Mořské řasy • Šťáva z ananasu • Jablečná šťáva • Pomerančová šťáva • Meruňková šťáva • Šťáva z bobulovin • Hrušková šťáva • Šťáva z endivie • Šťáva ze zelených fazolí • Šťáva z řeřichy potoční • Šťáva z fenyklu • Šťáva z grapefruitů • Šťáva z kapusty • Šťáva z okurek • Rybízová šťáva • Šťáva z plodů kaki • Draslíková směs • Šťáva z karotky • Šťáva z karotky, červené řepy a okurek • Šťáva z karotky, červené řepy a kokosového ořechu • Bramborová šťáva • Třešňová šťáva • Šťáva ze zelí • Šťáva z hlávkového salátu • Šťáva z česneku • Šťávy z lociky • Šťáva z pórku • Šťáva z pampelišky • Šťáva z melounů • Šťáva z křenu • Šťáva z nektarinek • Kyselina šťavelová • Šťáva z plodů papáji • Šťáva ze zelené papriky • Šťáva z pastináku • Šťáva z petržele • Šťáva z broskví • Šťáva ze švestek • Šťáva z různých druhů ředkviček • Šťáva z rebarbory • Šťáva z růžičkové kapusty • Šťáva z červené řepy • Šťáva z kyselého zelí • Šťáva ze šťovíku • Šťáva z celeru • Šťáva z listů hořčice • Šťáva z chřestu • Šťáva ze špenátu • Šťáva z tuřínu • Šťáva z rajských jablíček • Šťáva z topinamburů (slunečnice hlíznatá) • Šťáva z hroznu • Citronová šťáva • Šťáva z cibule
- Nachlazení
- Žlázy s vnitřní sekrecí
- Ocet
- Mléko
- Přirozený porod
- Pomohou šťávy při hojení kostí?
- Na co bychom měli dávat pozor
Léčebné použití při určitých nemocech
- Recepty
Choroby a recepty
Obsah vitálních látek v ovocných plodech
Obsah vitálních látek v zelenině
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.