Elixír života našich předků - Ivan čaj

 

Tisíce roků naši předkové hojně užívali výjimečný nápoj, který nazývali elixírem života. Tento nápoj z fermentované vrbovky úzkolisté je známý pod názvem Ivan čaj. Svými blahodárnými účinky na zdraví člověka získal Ivan čaj také označení jako elixír života, elixír mladosti nebo univerzální přírodní lékárnička. Vrbovka úzkolistá hojně roste v našich krajích a na severní polokouli. Proto Ivan čaj výborně vyhovuje naší genetice, jeho komplex minerálů a vitamínů je dokonale asimilovaný našemu organismu.

V archivních pramenech z XII. století se často vzpomínají různé recepty jídel a nápojů z Ivan čaje. Ještě relativně nedávno v XIX. století se z Ruska dovážely stovky tun kvalitního Ivan čaje do Evropy. Ivan čaj nesměl chybět na žádném evropském a ruském šlechtickém dvoře. Na anglickém královském dvoře se Ivan čaj vyhotovený podle starých ruských receptů podával jako přepychový čaj z Ruska. Název Ivan čaj vznikl právě v Evropě, kde lidé popíjeli oblíbený „čaj od Ivana“. Pro všechny byl Ivan čaj zdrojem zdraví, energie a duševní pohody.

Lahodná chuť a jemné aroma jsou charakteristické pro správně zpracovaný a připravený Ivan čaj. Se svým počtem prospěšných vlastností a účinků pozitivních pro organismus nemá Ivan čaj mezi nápoji obdobu. Jeho unikátní vlastnosti potvrzují mnohé výzkumy renomovaných vědců a institucí. Právě tyto výjimečné vlastnosti Ivan čaje způsobily koncem 19. století snahy určitých skupin o dehonestaci a vytlačení Ivan čaj z trhu s cílem nahradit ho dovozem méně kvalitního čaje z kolonií v Indii a v Číně. Ivan čaj neobsahuje kofein, puriny ani kyselinu močovou a šťavelovou, které se dostávají do organismu právě kávou a čaji.

V současné době si lidé zase začínají uvědomovat sílu přírody a začínají se zajímat o své zdraví. Proto Vám přinášíme v naší ešopě tento zapomenutý výjimečný nápoj našich moudrých předků, fermentovaný Ivan čaj z Komarice. Fermentace mu dává další spektrum užitečných vlastností, vytváří neopakovatelné medové aroma a jantarovou barvu nápoje. Obsah biologicky aktivních látek v Ivan čaji se liší v závislosti na čase sběru, kvalitě rostlin, místě růstu a technologii zpracování. Naše technologie zpracování a fermentace vylučuje používání vysokých teplot. Ivan čaj ze severu se považuje za kvalitnější, protože studené léto přispívá k vyšší akumulaci užitečných látek v rostlinách. Náš Ivan čaj z Komarice pochází ze severu Ruska, z ekologicky čisté Archangelské oblasti, z údolí řeky Severná Dvina, která ústí do Bílého moře.

IVAN ČAJ

Příroda nám dává vše potřebné pro náš život a naše zdraví. Jen my jsme zapomněli, jak tyto dary přírody používat. Lidová moudrost, předávaná z generace na generaci, nám zde zanechala informace o mimořádných vlastnostech Ivan čaje.
Ivan čaj je již od pradávna unikátním nástrojem přírody, který umožňuje celení těla hmotného i těl jemnohmotných.

Lidské tělo dostává mnoho ran – jak fyzických, tak nefyzických (emocionální, psychické, mentální).  A tak příroda – jakožto udržovatelka všeho živého – nám nabízí bylinku s názvem vrbovka úzkolistá, která nám v mnohém dokáže život usnadnit, ulehčit, uvolnit naše fyzické i nefyzické bloky a tím nás dostat do našeho harmonického středu a umožní nám snadno žít. Naším cílem je vám tuto moudrost předat v co nejpravdivější podobě.

Jedním aspektem je přirozená bylinka, která vyrostla ze země, vláhy a slunce podle unikátní informace, která se projevila v jejím tvaru, barvě a vůni. Druhým aspektem je doba, kdy je bylinka připravena k tomu, aby nám posloužila, a postup správné přípravy této bylinky, aby mohla předat své dary nám, živým bytostem. Zde přišel ke slovu pradávný přirozený proces fermentace, který spočívá v pozvolném sušení předem navlhčené a ve vlhku uskladněné vrbovky. Ta během sušení uvolňuje enzymy, různé druhy silic a látek, které Ivan čaj tvoří. Ty se dostávají do přirozené formy, snadno vstřebatelné pro lidský organismus. Vznikne tak voňavý bylinkový nektar, jenž po zalití čistou pramenitou horkou vodou uvolní tyto látky, a člověk je může pouhým pitím vstřebat do svého organismu.

Ivan čaj má blahodárné účinky na tělo fyzické, emocionální, mentální a psychické. Jestliže něco má mít blahodárné účinky, je potřeba tyto účinky pocítit ihned. Pakliže vše uděláme správně. A to si může každý ověřit při pití vrbovky úzkolisté, která pro vás byla správným způsobem připravena.

Po zalití čaje horkou vodou (60 – 90 stupňů) můžete vidět změnu jeho barvy od světlé až po temně tmavou, přičemž v každém okamžiku je čaj vhodný pro jiný druh celení a harmonizace. Proto si každý z vás může vybrat, která z barev a vůní je pro vás nejpříjemnější. Když umíte naslouchat svému tělu a sami sobě, pak vždy zvolíte ten pravý okamžik, kdy čaj pít. Vedlejšími projevy jsou lehkost pití, příjemná vůně, pocit uvolnění, pocit navracející se síly do těla a mnoho dalších projevů, které pocítíte.

Historie tohoto čaje sahá do XII. století. Studiem blahodárných účinků této rostliny se zabýval počátkem dvacátého století i lékař a výzkumník Petr Alexandrovič Badmaev.

Pozitiva Ivan čaje

Obsahuje 70 stopových prvků, včetně významného množství železa, hořčíku, draslíku, sodíku a mědi. Dále je zdrojem 18 aminokyselin, které jsou snadno absorbovány do těla a rychle dodají energii. Obsahuje také velké množství vitamínu C (až 6krát více než citron).
  • Kromě vitamínu C obsahuje čaj vitamíny B, zvláště hodně karotenu. V čaji jsou rovněž obsaženy bioflavonoidy, pektin a chlorofyl.
  • Neobsahuje negativní elementy, jako jsou kyselina šťavelová, kofein a puriny. Největší předností je jeho bezkofeinovost, protože nenarušuje metabolické procesy v našem těle.
  • Jestliže se chcete dozvědět více informací o účincích vrbovky úzkolisté na zdraví člověka, doporučujeme Vám vyhledat si tyto informace v odborném herbáři.

Flavonoidy v čaji

Ivan čaj obsahuje mnoho užitečných látek, jako je například vitamín C, kterého je v něm třikrát více než v pomerančích. Dále obsahuje třísloviny, minerální látky, ale nejdůležitější jsou flavonoidy, kterých je v Ivan čaji mnohem víc než v běžném čaji.

Nejznámějším flavonoidem, jenž má příznivý vliv na krevní cévy, je rutin, někdy taky označovaný jako vitamín P a C2. Tento flavonoid snižuje kapilární křehkost. Je dokázané, že jiné flavonoidy obsažené v Ivan čaji mají antioxidační účinek a eliminují volné radikály.

Volné radikály se tvoří v organismu člověka vlivem nepříznivých faktorů, jako jsou ultrafialové záření, elektromagnetické pole atd. Flavonoidy poskytují zdravým buňkám ochrannou bariéru před mutací. Chrání tkáně organismu před poškozením způsobeným nadměrným uvolněním histaminu (látky, která se tvoří při zánětu a alergii). Ivan čaj poskytuje též další možnosti pro léčení astmatu a alergických reakcí.

Uskutečněné testy vzorku fermentovaného Ivan čaje a černého čaje v Centru certifikací a kontroly kvality ministerstva zdravotnictví v Moskvě ukázaly, že fermentovaný Ivan čaj obsahuje více vitamínu C, beta karotenu a flavonoidů než černý čaj.

Různé druhy a balení Ivan čaje zakoupíte v ešopě.

Převzato se svolením www.ekosfera.vision