Jedlé zahrady a zahrádky 1 Zelenina
Nezáleží, jestli má vaše zahrada 20, 200 nebo 2000 čtverečných metrů. Zásadní je, kolik péče ji s ohledem na očekávání věnujete.
Kategorie: | Příroda |
---|---|
Hmotnost: | 0.3 kg |
Autor: | Ivan Dvořák |
Vydavatel: | Walden Press |
To vám vzkazuje zkušený odborník Ing. Ivan Dvořák, který pravidelně přispívá do časopisu Zahrádkář. Díky více než čtyřicetileté praxi se své poznatky rozhodl shrnout do dvou dílů knihy Jedlé zahrady a zahrádky. První díl se věnuje výhradně zelenině: 350 stran textu, více než 250 fotografií a užitečné informace na celý zahrádkářský rok!
Ivan Dvořák zúročuje roky vlastní pěstební činnosti i případy, s nimiž se setkal během svých přednášek a poradenství na výstavách, veletrzích a také na ústředí Českého zahrádkářského svazu.
Jednoduše a pochopitelně v knize Jedlé zahrady a zahrádky 1 vysvětluje základy výsadby či výsevu a péče, plánování výnosů, ochrany před škůdci nebo rozmary počasí. Svérázným jazykem popisuje časté chyby nebo úskalí vedoucí k očekávané sklizni. Větší prostor však dostávají jeho doporučení vyzkoušená v letité praxi.
Seznámíte se s obvyklými druhy, které mají úspěch na zeleninových políčkách (ve druhém dílu i v ovocných sadech). Pozornost ale zaměřuje i na relativně nové druhy vhodné díky bohaté úrodě i na menší zahrádky. Ing. Dvořák se věnuje také minimalistickým konceptům zahrádek, vhodných pro města nebo pro začínající zahrádkáře.
Ve druhém dílu se pak Ivan Dvořák zaměřil na ovoce a bylinky.
Ing. Ivan Dvořák (* 1962)
Už na základní škole mu bylo jasné, že pokud bude něco studovat, půjde o přírodní vědy. Botanika se mu zdála složitá, takže se výběr zúžil na lesnickou a zemědělskou školu. Ta zvítězila. Mimo jiné proto, že měla botanickou zahradu. Po táborské zemědělce Ivan vystudoval Agronomickou fakultu VŠZ (Vysoká škola zemědělská) v Praze a nastoupil do zahradnického provozu podniku Sempra. Zde během pěti let prošel praxí ve sklenících se zeleninou a květinami, provozem polním a zelinářským střediskem na rašelinách v Mažicích, kde začínal s pěstováním jahod a ovocných stromků, včetně podnoží. K tomu vystudoval odborné ovocnářské studium v Mělníku.
Po čase se vrátil pracovat tam, kde studoval – do Tábora, konkrétně do Botanické zahrady SZeŠ Tábor. Tam si vyzkoušel pěstování více než tisíce různých užitkových rostlin, které se u nás pěstovaly a pěstují v zahradách a na polích. Zkušenosti s prodejem ovoce a zeleniny získal na vedoucí pozici specialisty pro prodej ovoce a zeleniny. Pracoval u firmy, která pěstovala a distribuovala houby, poté strávil chvíli mimo zemědělství.
Vlastní zahradu založil s otcem v roce 1978, v roce 1980 už byl členem Českého zahrádkářského svazu (ČZS). O tuto zahradu se stará doposud a nezastírá, že má raději její užitkovou část než okrasnou. Snaží se pro pěstování zeleniny a ovoce využít každý vhodný kousek zahrady. Daří se mu lidem vysvětlovat, že na jednom místě na záhoně může za vegetační období vyrůst více druhů zeleniny – výsledky ostatně vidíte na více než 250 fotografiích v této publikaci.
Od roku 2009 pracuje na ústředí ČZS, konkrétně v odborném oddělení. Připravují zde školení, chystají výstavy, pomáhají lidem s určováním chorob a škůdců, s postupy, jak je likvidovat, jak zeleninu a ovoce pěstovat, aby se jim dařilo. Pro zájemce připravuje přednášky na zvolené téma ze zahrady, jezdí s nimi prakticky po celé ČR. Je předsedou organizace ČZS ve svém bydlišti.
Skoro třicet let píše odborné články do časopisů a příloh novin o zahradě, pěstování a ochraně ovoce a zeleniny. Podílel se na tvorbě několika knih, přepracovával a aktualizoval knihy Radoslava Šrota, například 1000 dobrých rad zahrádkářům. Jeho jméno je známé především čtenářům měsíčníku Zahrádkář, k jehož kmenovým autorům patří.
Autor: Ivan Dvořák
Odborný lektor: Ing. Jan Stanzel, CSc.
Redakce a jazyková korektura: Jana Hlinková, Tereza Kodlová
Počet stran: 345
Vychází: únor 2024
ISBN: 978-80-908015-9-2
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.